Ceaiul si sanatatea

Când se bea ceai, dar mai ales când nu.

În principiu îl beau când am chef, dar am poftă de el dimineața după micul dejun. Râdem şi glumim noi, însă ceaiul băut aiurea poate să facă rău.
În primul rând, indiferent de calitatea ceaiul, dar mai ales cel prost sau cel nu tocmai excelent ca să zic aşa, nu se bea pe stomacul gol. Ceaiul conține teină care printre altele produce contracții stomacului, asta însemnând că îl face să lucreze în gol. Este deci un digestiv foarte bun grăbind şi ajutând astfel tranzitul şi metabolismul. După ce bei ceai îti este foame dacă nu ai mâncat bine înainte, sau şi mai grav, dacă ai un stomac sensibil poate să îți vină să versi. Sigur, sunt şi oameni care nu simt asta, oameni cu stomacul „tare”, dar eu una cred că ne afectează şi ce nu simțim, iar dacă se insistă cu stimuli care la majoritatea oamenilor afectează, o să îl afecteze până la urmă şi pe cel mai nesimțitor dintre noi.

Aşa ajugem la un alt aspect important, excesul de ceai dăunează. Ce înseamnă exces? Păi fiecare îşi ştie limita, însă eu zic că orice sare de 1 litru/zi băut cu regularitate este exces. Dar ține şi de câte kilograme are persoana, câte alte lichide consumă zilnic, ce fel de ceai bea, şi o sumedenie de alte detalii, inclusiv de cum a fost preparat ceaiul şi stilul de viață al omului în pricină. Nu vă aduc o mie de argumente şi nici nu vă fac o listă lungă cu ce ataca băut excesiv că este prea tehnică treaba, dar vă zic că până şi excesul de apă dăunează, nimic nou sub soare cu ceaiul. În plus, limita maximă a fiecărei persoane se poate modifica în funcție de perioada de timp pe care o traversează. Eu una am avut perioade cu rezistență bună la teină şi perioade în care dacă beam puțin ceai decolam spre lună.

Tocmai am spus că ceaiul este stimulent. Teina merge pe sistemul nervos central stimulând toate funcțiile organismului. Astfel prepararea devine foarte importantă, cam ca excesul de ceai de care spuneam mai sus, pentru că prea multă teină poate produce hiperexcitabilitate, puls crescut, tensiune mărită, insomnie şi alte nenorociri.

Uite aşa ajungem şi la ceaiul nu se bea seara sau înainte de somn. Stiu, multi oameni beau seara cafea, ceai, cola, cacao, energizante sau ştiu eu ce stimulente mai există, iar apoi dorm ca nişte bebeluşi. Eu nu pot să dorm şi vă atenționez pe cei care reuşiți să o faceți că nu prea este bine. În timpul somnului creierul are şi el nişte treabă pe care o poate face cu organe şi celule „adormite”. Mai exact scanează corpul să vadă ce are de dat la reparat, zice şi el să fie bine ca să nu fie rău. Bietele celule şi organe cum să „doarma” ele, chiar dacă voi dormiți, când sunt stimulate de teină? Rețineți aşa: ceaiul alb elimină teina lin cam 6-8 ore, ceaiul verde elimină teina lin cam 4 ore, ceaiul negru elimină teina brusc cam 2 ore.

Ceaiul preparat tare/excesul creşte tensiunea, dar atenție că ceaiul preparat corect şi băut cu regularitate scade tensiunea. Cum aşa ceva? E simplu, chimie. Teina este stimulent al SNC-ului, am stabilit mai sus, aşa ajunge să crească tensiunea dacă este exagerat de multă. Pe termen lung însă, ceaiul scade colesterolul, colesterolul mărit fiind una dintre principalele cauze ale tensiunii crescute. Cei care au tensiunea mărită este bine să evite ceaiul negru în general, şi pe cel verde preparat greşit. Pot bea ceai verde preparat corect. Mare băgare de seamă la ceaiul alb, eu nu l-as recomanda chiar dacă „este lin”, are totuşi cea mai multă teină şi nu glumim aici. Ştiu bine pentru că şi mama are probleme cu tensiunea. Colesterolul şi restul sunt bune, aşa ca să ne fie greu. În astfel de situații eu recomand „o spălare” a ceaiului înainte de prima preparare. Practic torni nişte apa fierbinte peste ceai fără să laşi la infuzat, arunci imediat ce iese. Aşa „aduni” excesul de teină, iar peste planta spalată torni apă şi prepari normal.

Ceaiul are ciudă pe fier şi nu îi permite să ajungă unde are treabă. Eu în anemie aş lua pauză de la ceai, iar dacă nu as putea să mă controlez, aş bea între mese cu biscuiți. Zic între mese ca să las corpul să îşi ia fierul necesar. În sarcină (este cunoscută ca mare mâncătoare de fier) am băut ceai o dată pe săptămână (schimbare de la mai multe pe zi), nu am luat suplimente şi am fost mereu în grafic cu analizele. Am fost însă atentă să las alimentele să se digere corect. (Pe naiba, doar am încercat…. în realitate am mâncat ca un animal sălbatic hămesit ce a găsit un munte de carne. Norocul meu a fost că am şi scos mult pe unde am băgat cam toată sarcina…. că altfel nu mă vedeam bine, sau mai corect spus cred că ajungeam să mă văd după lună.)

Până acum doar acestea îmi vin în cap ca fiind foarte importante, dar sigur o să mai adaug la articolul acesta.

2 gânduri despre „Când se bea ceai, dar mai ales când nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s